A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2012. április 5., csütörtök

Romániában márciustól életbe lépett a "piknik"törvény


Romániában márciustól tilos a "vadpiknik" és ezáltal a "vadkemping"!
Részlet a LAPSZEMLE.RO - Székelyföldi lapszemle - 2012.03.18-án kelt számából:
"Szigorú környezetvédelmi előírások betartására kötelezi a szabadban étkező kirándulókat a Romániában életbe lépő piknik törvény.
    Az első tavaszias időjárású hétvége egyben az utolsó is volt, amikor a túlzsúfolt városok lakói még büntetlenül megsüthették a szabadban a “miccset”, a román konyha darált marha- és birkahúskeverékből készült, fűszeres rostonsült-különlegességét. Az erdélyi magyarok is ezen a hétvégén sütöttek utoljára flekkent a szabadban, anélkül, hogy ezzel törvényszegést követtek volna el. Traian Basescu államfő ugyanis pénteken aláírta a pikniktörvényt, amely csak azért nem lépett még hatályba, mert néhány napba telik, amíg megjelenik a hivatalos közlönyben.     A jogszabály szerint ezentúl csak az önkormányzatok által kijelölt és erre a célra kialakított helyeken szabad majd tüzet gyújtani, az autót pedig szintén csak kijelölt helyen szabad leparkolni. A jogszabály külön kitér arra, hogy a “fiziológiai szükségleteket” csak a kijelölt helyeken szabad elvégezni, “személyes higiéniával kapcsolatos termékeket” pedig tilos a folyóvizek 30 méteres körzetében használni. A szabályos piknikezéshez a kifüggesztett menetrendet is be kell tartani, és mindvégig tekintettel kell lenni a többi látogatónak, a környék lakóinak és a vadállatoknak a nyugalmára. Aki ezeket az előírásokat megszegi, 100-tól 3000 lejig (6500-tól 200 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal sújtható.     A megfelelő piknikező helyek kialakítására az önkormányzatoknak kell saját költségvetésükből pénzt elkülöníteniük. A törvény azt nem szabályozza, hogy szedhetnek-e belépődíjat a piknikezésre kijelölt térségek gondnokai belépődíjat, viszont egy sor környezet- és tűzvédelmi előírást tartalmaz, amelyek megsértéséért a gondnokok 10 ezertől 50 ezer lejig (650 ezertől 3 millió 250 ezer forintig) terjedő bírságot kockáztatnak.     A pikniktörvény megalkotását élénk érdeklődés és sok kritika kísérte Romániában. A természetvédők szerint tarthatatlan volt már az, hogy az autós “kirándulók” hétvégenként szeméthegyekkel árasztották el az ország erdőit és folyópartjait. Ám ez az időtöltés annyira népszerű Romániában, hogy művelői elvonási tünetektől tartanak és lázadással fenyegetőznek, ha ezentúl nem lesz hely, ahol törvényesen megsüssék a miccset és a flekkent."
Érdemes ezt szem előtt tartani, mielőtt bárki elindul sütögetni - kempingezni!!

7 megjegyzés :

  1. Jó lenne, ha külön kategóriákat állítanának,mert mi is szoktunk ugyan kint piknikezni,sütögetni,sátorozni de minden keletkező szemetet el is hozunk.:-)Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát kategóriák nem hinném, hogy születnek, ami tilos az tilos!
      És kész...
      Persze nálunk is mérlegelnek a természetvédelmi őrök, legalábbis nekem azt mondták. Ha valaki tiltott helyen jár és azt a hangja vagy a kirívó viselkedése miatt veszik észre az bírságra is, de kitiltásra biztosan számíthat.

      Törlés
  2. Erről csak annyit hogy mifelénk sok törvény van, köztük pár jó dolog is, de senki nem ellenőrzi ennek betartását, értelemszerűen nem is büntetik, és hát éppen ezért betartani sem fogja senki.
    Pontosítva a fenti helyzetre: sok időbe fog telni amire az önkormányzatok kialakítják az ehhez szükséges hátteret(már ha egyáltalán csinálnak valamit), aztán meg gond lesz a szabályok betartásának ellenőrzésével, és végső soron gond lesz különböző szociális rétegek (értsd. akik azt hiszik hogy nekük mindent szabad) büntethetőségéről.
    Tapasztalatból mondom .. én itt élek ..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen.
      Sajnos minden törvény annyit ér amennyit betartanak és amennyit betartatnak belőle...!! Sajnos az emberek egy része úgy gondolja, hogy lopni is csak azért nem szabad, mert ha észreveszi a rendőr akkor megbüntetik érte...Ennél mélyebb üzenete sajnos a tiltásoknak nincsen számukra.
      A másik nemtörődöm réteg akire te is gondolsz, az meg kivagyiságból-trehányságból nem tartja be MÁSOK szabályait, hiszen azt nem tudja-nem akarja ÖNMAGÁRA vonatkoztatni.
      Ez Magyarországon is így van.

      Törlés
  3. Ezt a túlzottnak érzett szigort nem helyeslem. Ráadásul valami mást érzek a hátterében, mint aminek érdekében hozták a rendeleteket. Aki valódi természet-kedvelő, azoknak az erdőjárás szabályai természetesen követendők. A többieknek meg nem számít semmi.

    VálaszTörlés
  4. Most már mégannyira sem fognak kimenni a természetbe a "koca"turisták..akik kocsival ámbár..de legalább kinnt voltak jó levegőn..és egy kicsit sütögettek:)Sajnos nem ezt kellene tiltani..hanem a szemetelést és a" gazdálkodást!"Tűzrakó helyek pedig kellene szülessenek..sok olyan hely van..pld ahol nincs semmi a közelében..ami felgyulna..na ott kell rakni a tüzet..akár ki is lehetne épiteni..hogy jobban megvédjék a környezetét!..Nehogy már egy kis szalonnát se süssünk:(Nos..majd az idő megold mindent:)

    VálaszTörlés
  5. A mitité (többes számban miccs) hasonlít a cevapcicéhez vagy a bélszínrolóhoz - sok mustár kell hozzá, mert egyébként csak egy olyan élmény, amilyen a világhíres dödölle - s ízlések és pofonok, nekem kevés népi eledel ízlik, a hely fílingje na és a jó társaság teszi említendő, dicsérendő étellé.
    Ami a tűzgyújtási tilalmat jelenti, abszolút érthető, főleg ha emlékezünk a tegnapelőtti felbecsülhetetlen értékű ősborókás teljes pusztulására. A mostani aszályos időszakokban sehol nem szabadna tüzet gyújtani, főleg amilyen szelek vannak, a csontszáraz fű, tarló, aljnövényzet villámként terjed, az egyre több elkorhadt fába kapaszkodva óriási katasztrófákat okoz.
    A baj nem is itt van, hanem ott, hogy egy turistacsoport után se megy biztonsági őr, aki a tűzgyújtást megakadályozza. Amúgy is hiába vannak tiltó táblák, ha nem azért, hogy átlépjék őket azok, akik egyébként is szemetelnek az erdőben, s egyéb károkat okoznak.

    VálaszTörlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!