A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2011. június 22., szerda

Az igazi gyilkos a meleg lesz, nem a hideg

Az igazi gyilkos a meleg lesz, nem a hideg




MNO - WA 
Spanyol kutatók előrejelzése szerint 2040-re több halálos áldozatot szed Európában a hőség, mint a hideg – közölte a Nature tudományos magazin online kiadása.

A tanulmány szerint 2070-re a globális felmelegedés 15 ezer, hőmérséklettel összefüggő többlet halálesetet okoz majd Európában. A számítógépes modellezésben csak a hőmérséklet változását vette figyelembe Joan Ballester kutatásvezető és csoportja, így az extrém hideget és meleget, figyelmen kívül hagyták viszont az áradások, a szárazság és a viharok miatti halálozásokat. A barcelonai klímakutatók Európa kétszáz régiójára illesztve elemezték a várható hőmérsékleteket.

Európában jelenleg a hideg több halálos áldozatot szed, mint a meleg. Ez a klímaváltozás következtében lassan eltolódik, kevesebben halnak meg a hideg, de némiképp többen a meleg miatt, így Ballester csoportjának számításai szerint a két ellentétes tendencia összegződése miatt 2025 körül lesz a legkevesebb, hőmérséklettel összefüggő haláleset. Ekkor 11 ezerrel kevesebben halnak majd meg a hideg és a hőség miatt együttesen évente, mint jelenleg.

Ezt követően azonban erőteljesebben növekszik majd a hőség áldozatainak a száma, mint amennyivel csökken a hideg miatti elhalálozás. Európa egyes részeire a modell eredményei alapján a többinél is nagyobb hőség vár, például néhány dél-európai térségre, különösen pedig Olaszországra. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!